Την περασμένη Κυριακή όμως υπέστη κάποιο ήπιο αλλεργικό σοκ. Είχε κακουχία, κοκκίνισε σε κάποια σημεία του σώματός της (γενικευμένο εξάνθημα) , πρήστηκε στο πρόσωπο, είχε κνησμό και ρινική καταρροή. ‘Άλλα πιθανά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας είναι οι πόνοι στην κοιλιά, εμετός και διάρροια.
Το αλλεργικό σοκ μπορεί να εκδηλωθεί σε μερικά λεπτά ( ή και δευτερόλεπτα) από τη στιγμή που για παράδειγμα καταναλώσουμε μια τροφή που είμαστε αλλεργικοί, μέχρι και 2 ώρες μετά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις , διάσωσης. Τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να είναι τρομακτικά αλλά είναι αντιμετωπίσιμα. Τα φάρμακα που χορηγούνται είναι αντισταμινικά, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά σπρέι όταν υπάρχει δύσπνοια και ενέσεις επινεφρίνης.
Οι κυριότερες τροφές που προκαλούν αλλεργίες στα παιδιά είναι:
-γάλα
-ξηροί καρποί
-προϊόντα από σιτάρι
-ψάρια και οστρακοειδή
-σόγια
-αυγά
-φρούτα με κουκούτσι ( ροδάκινα, σταφύλι) και φράουλες
Εφόσον οι γονείς διαπιστώσουν για κάποια αλλεργιογόνα ουσία θα πρέπει να την καταγράψουν και να την αποκλείσουν από τη διατροφή του παιδιού τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Η αναγνώρισή της είναι βασική για την πρόληψη επόμενων επεισοδίων. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν άλλους γονείς αλλά και το σχολείο ή χώρους που συχνάζει το παιδί για τις αλλεργικές τροφές.
Επίσης το παιδί θα πρέπει να μάθει για αυτές και φυσικά να τις αποφεύγει. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τις τροφικές αλλεργίες στην πορεία της ζωής τους. Διαφορετικά, τα παιδιά και οι γονεις μαθαίνουν να ζουν με τυχόν αλλεργίες και να δρουν άμεσα σε περίπτωση που εκδηλωθούν.
Πηγή: http://babyglitter.gr/blog