Χριστουγεννιάτικο «ταμπουλε» με καβουρδισμένα αμύγδαλα και ρόδι

Χρόνος παρασκευής : περίπου 1 ώρα
[check_list]

  • Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο μπολ

[/check_list]

ΥΛΙΚΑ : ( Για 8-10 άτομα )
 1 πακέτο πλιγούρι
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το πράσινο τρυφερό μέρος τους
 2 κύβους κοτόπουλου ή λαχανικών, κατά προτίμηση βιολογικούς
 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
 Χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι
 200 γραμμάρια αμύγδαλα αποφλοιωμένα
 Τα σπόρια από μισό ρόδι
 Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 Ζεστό νερό από το βραστήρα, όσο χρειαστεί για να φουσκώσει το πλιγούρι
 1 ντομάτα μετρίου μεγέθους ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, κομμένη σε κυβάκια (προαιρετικά )
 1 μικρό αγγούρι καλά πλυμένο, ξεσποριασμένο και κομμένο σε κυβάκια
 Αλάτι-πιπέρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τοποθετούμε τα αμύγδαλα. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Διαλύουμε τους κύβους σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Ρίχνουμε το πλιγούρι μέσα στο μπολ και το λούζουμε με το ζεστό ζωμό συμπληρώνοντας και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλυφθεί.

Όταν απορροφηθούν τα υγρά συμπληρώνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό μέχρι το πλιγούρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει ελάχιστα στο δόντι. Ρίχνουμε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα-αν τη χρησιμοποιήσουμε-,το αγγούρι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε γενναία. Μέχρι αυτό το στάδιο η σαλάτα μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη και να αποθηκευτεί στο ψυγείο.
Αν το κάνετε έτσι θα την βγάλετε 30-40 λεπτά πριν τη σερβίρετε για να έρθει λίγο στα ίσια της. Προσθέτετε και το καβουρδισμένο αμύγδαλο- ολόκληρο ή χοντροσπασμένο- ρίχνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα. Πασπαλίζετε με τα σπόρια του ροδιού και είστε έτοιμοι.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like