Ένας ήσυχος ύπνος σε ένα στρώμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κορμιού μας μας ξεκουράζει ακόμη περισσότερο. Και μέχρι τώρα για να διατηρήσουμε τη μέγιστη λειτουργικότητα του στρώματός μας, γυρνούσαμε το στρώμα ανά περιόδους ώστε αυτό να μη χάσει τη φόρμα του. Ωστόσο, τα πράγματα πλέον αλλάζουν με τα στρώματα αφρού.
Για να μην αρχίσουν να δημιουργούνται “βαθουλώματα” σε ένα στρώμα ελατηρίων, συνηθίζουμε να αλλάζουμε την πλευρά του ώστε η όποια φθορά να κατανεμηθεί εξίσου στην επιφάνειά του με την πάροδο του χρόνου. Αυτό βεβαίως συνέβαλλε σε μεγαλύτερο χρόνο ζωής για το στρώμα, όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και στα στρώματα, αυτά πλέον έχουν επιπλέον επιστρώσεις επένδυσης ώστε το γύρισμα να μην είναι πια αναγκαίο.
Τι γίνεται, όμως, με τα στρώματα αφρού, τα οποία πλέον προτιμώνται συχνότερα;
Ένα στρώμα αφρού περιλαμβάνει μία σειρά εσωτερικών επενδύσεων προκειμένου το στρώμα να έχει ανατομική λειτουργικότητα. Γυρίζοντας το στρώμα, είναι πολύ πιθανό αυτό να καταστραφεί πολύ συντομότερα από το προβλεπόμενο. Έτσι οι περισσότερες εταιρείες συνιστούν να περιστρέφουμε το στρώμα κατά 180 μοίρες κάθε τρεις έως έξι μήνες, ειδικά για όσους μένουν μόνοι και συνηθίζουν να κοιμούνται σε μία μόνο πλευρά του στρώματος. Επιπλέον, οι εταιρείες τονίζουν πως σημασία έχει κι ο σκελετός του κρεβατιού όπου τοποθετείται το στρώμα. Αν αυτός δεν παρέχει σημαντική υποστήριξη, είναι πολύ πιθανό το στρώμα να “σακουλιάσει” συντομότερα και βεβαίως να καταστραφεί κι ο αφρός.
Αν έπειτα από κάποιο διάστημα παρατηρήσουμε πως το στρώμα δε μας φαίνεται εξίσου βολικό παρά τις τακτικές αλλαγές θέσεις του κι αν το budget μας είναι προς ώρας απαγορευτικό για την αντικατάστασή του, μην ανησυχείτε, υπάρχουν λύσεις. Μία απο αυτές είναι η επιλογή ενός ανωστρώματος που θα ανταποκριθεί εξίσου καλά στις ανάγκες μας. Επίσης, καλό είναι να χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο λίγες ώρες πριν κοιμηθούμε ώστε ο αφρός να μη χάσει την πυκνότητά του.
Πηγή: Cnet
Photo credits: Cnet