Έφτασε η βραδιά της μεγάλης γιορτής του κινηματογράφου και, ενόσω εμείς θα ονειρευόμαστε γαλήνια, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα ξεκινήσει η τελετή απονομής των φετινών βραβείων Oscar. Έτσι αυτό το βράδυ Κυριακής η αυλαία “πέφτει” για το καθιερωμένο αφιέρωμά μας και το φινάλε του δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από μία νικήτρια της κατηγορίας της Καλύτερης Ταινίας.
To 1841, ο Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) ζει ελεύθερος μαζί με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο δεν ήξερε πως μία κατά τα φαινόμενα αθώα επαγγελματική πρόταση θα ήταν η αρχή ενός εφιάλτη. Ο Solomon πέφτει θύμα απαγωγής στην Washingtonκαι ξυπνάει σε ένα κελί λίγο προτού πουληθεί ως σκλάβος στη Νέα Ορλέανη. Κανείς δε φαίνεται να συγκινείται από την ιστορία του, πως δεν είναι σκλάβος αλλά ελεύθερος άνθρωπος. Για να επιβιώσει, λοιπόν, ο μόνος τρόπος είναι να σκύψει το κεφάλι και να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε χτύπημα του μαστιγίου. Για δώδεκα χρόνια ο Solomon, πλέον Platt, θα γνωρίσει ανθρώπους σκληρούς, όπως τον έναν από τους ιδιοκτήτες του, τον Edwin Epps (Michael Fassbender), ανθρώπους δειλούς, αλλά και ανθρώπους που μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα του…
Η ταινία “12 Χρόνια Σκλάβος” βασίζεται στην ομότιτλη αυτοβιογραφία του Solomon Northup, ο οποίος εξιστορεί όλα όσα βίωσε κατά την εν λόγω δωδεκαετία. Η διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή του John Ridley (“American Crime”tv show) ενώ η σκηνοθεσία είναι του Steve McQueen (“Shame”, 2011 και “Widows”, 2018).
Στην ιστορία του σινεμά μπορούμε να απαριθμήσουμε αρκετές ταινίες που περιστρέφονται γύρω από τη σκληρότητα της εποχής της δουλείας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε πως το “12 Χρόνια Σκλάβος” είναι ίσως η πιο ρεαλιστική απεικόνιση εκείνης της εποχής, γιατί μπροστά μας ξετυλίγεται μία πραγματική ιστορία. Ο Solomon Northup προσπάθησε να βρει δικαιοσύνη για τη φρίκη που έζησε και, ανεξάρτητα των δικαστικών αποφάσεων, η δικαίωση αυτή βρίσκεται στις σελίδες της ζωής του. Ο McQueen παίρνει την τραγική του ιστορία και αφηγείται με έναν τραχύ, ωστόσο καθηλωτικό τρόπο.
Μέσα σε δύο ώρες η αναλγησία και το μίσος που μπορεί να κατακλύζει έναν άνθρωπο συναντά την ανθρωπιά και την ελπίδα, όσο ισχνή κι αν αυτή είναι, και μαζί χορεύουν ένα χορό με πάθος κι ένταση. Τόσο σε επίπεδο αφήγησης, όσο και σε τεχνικές κινηματογράφησης, όπως οι επιλογές του φωτισμού αλλά και τα non stop πλάνα έφεραν το “12 Years A Slave” στο Dolby Theatre ώστε στο τέλος της βραδιάς να φύγει με τρία βραβεία, μεταξύ αυτών κι εκείνο της Καλύτερης Ταινίας – κι οπωσδήποτε άξιζε κι εκείνο της Σκηνοθεσίας, εντούτοις αυτό (για έως και σήμερα ακόμη ανεξήγητους λόγους!) έφτασε στα χέρια του Alfonso Cuarón για το “Gravity”. Είπαμε, στην Αμερική δεν ξέρουν να βλέπουν ταινίες!
Εξυπακούεται πως κι αυτή η ταινία είναι μία παραγωγή που εξαρτάται σημαντικά από τα πρόσωπα. Η ερμηνεία του Chiwetel Ejiofo rείναι ίσως η πιο σημαντική μέχρι τώρα στην ούτως ή άλλως λαμπρή του καριέρα καθώς ακόμη και με τις εκφράσεις τον αποτυπώνει τον πόνο και την αγωνία που έζησε κάποτε ο Solomon Northup. Ο Michael Fassbender στο ρόλο του σαδιστή κτηματία καθιερώνεται πλέον ως ένας από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς του Hollywood, ενώ την παράσταση κλέβει κι η ερμηνεία της Lupita Nyong’o. Ο ρόλος της κακοποιημένης σκλάβας που πέφτει θύμα των σεξουαλικών ορέξεων του αφέντη της αλλά και της ταπεινωτικής συμπεριφοράς της συζύγου του δε μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Κάθε της κίνηση, κάθε της βλέμμα, όλο το κορμί της και κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα της ηθοποιού υιοθετεί πραγματικά κάθε αγριότητα που βίωσαν άλλες γυναίκες στη θέση της Patsey την περίοδο της δουλείας. Αυτή η υποκριτική αποκάλυψη είναι που χάρισε και στη Nyong’o το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου το 2014.
Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!
Πρωταγωνιστούν:Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Alfre Woodard κ.α.
“Γεμάτη” φέτος η λίστα των ταινιών που διεκδικούν το εμβληματικό αγαλματίδιο της κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας και αυτές είναι:
“Ford V. Ferrari”
“The Irishman”
“Jojo Rabbit”
“Joker”
“Little Women”
“Marriage Story”
“1917”
“Once Upon A Time In Hollywood”
“Parasite”
Photo credits: IMDb