Εμφανίζονται από το πουθενά, όπως με τα επίσης μισητά σπυράκια, και μάλιστα εμφανίζονται παντού: στο πρόσωπο, το στήθος, την πλάτη. Το αξιοπερίεργο είναι πως πολλοί βρίσκουν ιδιαίτερη χαρά στο να τα “αδειάζουν” – για κάποιο λόγο αυτό το “μακαρονάκι” που πετάγεται έχει πλάκα! Όμως τα “μαυράκια” δεν είναι απλή υπόθεση, κι όσοι ίσως έχετε πετύχει βίντεο της περιβόητης Dr. Pimple Popper θα το έχετε αντιληφθεί!
Τι είναι, όμως, ακριβώς τα μαύρα στίγματα;
Όλα ξεκινούν όταν νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και σμήγμα συγκεντρώνονται στους πόρους του δέρματος, δημιουργώντας μικρά εξογκώματα που λέγονται φαγέσωρες. Αν το δέρμα παραμένει κλειστό πάνω από τους πόρους, τότε το αποτέλεσμα μοιάζει με λευκά στίγματα. Αν, όμως, οι πόροι παραμένουν ανοιχτοί, ο αέρας της ατμόσφαιρας τους προσδίδει ένα σκούρο χρώμα, καταλήγοντας στα “μαυράκια”.
Ορισμένες αιτίες για την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων είναι η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, η αύξηση του πληθυσμού του βακτηρίου που Propionibacterium acnes που προκαλεί την ακμή, ορμονικές διακυμάνσεις κι ενίοτε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Γιατί δεν πρέπει να τα “σκάμε”;
Προφανώς και το χαρακτηριστικό τους χρώμα μας βοηθούν να τα εντοπίσουμε άμεσα. Όμως όσο ελκυστική κι αν φαίνεται η ιδέα του να το πιάσουμε και… να του αλλάξουμε τα φώτα, η αλήθεια είναι πως κατά πάσα πιθανότητα να το μετανιώσουμε αργότερα. Σε αντίθεση με τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα δεν είναι ερεθισμένα από φλεγμονή, ενώ τα σπυράκια εξελίσσονται όπως γνωρίζουμε επειδή συσσωρεύονται βακτήρια στον πόρο προκαλώντας ερυθρότητα κι ερεθισμό. Μαντέψτε τι μπορούμε να μεταφέρουμε από τα χέρια μας σε ένα φαινομενικά απλό “μαυράκι” αν αποφασίσουμε να το αδειάσουμε – κι όχι, δεν έχει σημασία ακόμη κι αν φορέσετε αποστειρωμένα γάντια!
Good news: προλαμβάνονται…
Η εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων είναι στην ουσία μία ήπια μορφή ακμής που μπορεί και να προληφθεί. Αρκεί:
- Κυριολεκτικά το Α και το Ω είναι να πλένουμε το πρόσωπό μας όταν ξυπνάμε αλλά και πριν το βραδινό ύπνο – αλλά όχι πάνω από δύο φορές ημερησίως, καθώς κι η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Προτιμούμε ένα ελαφρύ cleanser προσώπου που έχει και αντιβακτηριδιακή δράση. Επίσης, αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, λούζουμε τακτικά κι αυτά.
- Χρησιμοποιούμε oil free προϊόντα skincare και makeup.
- Κάνουμε τακτικά απολέπιση (έως δύο φορές την εβδομάδα) για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα.
… και μπορούν και να αντιμετωπιστούν!
Αν παρά την θρησκευτική μας ευλάβεια στη φροντίδα της επιδερμίδας, τα μαύρα στίγματα επιμένουν, ευτυχώς υπάρχουν λύσεις αντιμετώπισης:
- Παραφαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κυρίως σαλικυλικό οξύ, υπεροξείδιο του βενζολίου και ρεσορκινόλη, όλα στοιχεία που εξουδετερώνουν τα βακτήρια, περιορίζουν την έκκριση σμήγματος και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα.
- Στοχευμένη αγωγή δερματολόγου σε περίπτωση που η πρώτη επιλογή δεν έχει αποτέλεσμα, η οποία υπό περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί και με αντιβίωση.
- Αφαίρεση από δερματολόγο ή έμπειρο/η αισθητικό. Όσοι έχετε δει τη Dr. Pimple Popper σε δράση, θα έχετε δει εκείνο το “μαγικό” εργαλείο που χρησιμοποιεί!
- Μικροδερμοαπόξεση, επίσης από δερματολόγο ή έμπειρο/η αισθητικό. Συνήθως παρουσιάζεται κι ως διαμαντοθεραπεία (προσωπική αγαπημένη), κατά την οποία τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας λειαίνονται απομακρύνοντας νεκρά κύτταρα και τους ρύπους και (added bonus!) το δέρμα παράγει νέο κολλαγόνο κι ελαστίνη.
- Χημικό peeling. Είναι ίσως το “βαρύ πυροβολικό”. Μπορεί να γίνει πιο ήπιο στο σπίτι με ειδικά προϊόντα, αλλιώς ένα πιο ισχυρό peeling εφαρμόζεται αποκλειστικά από δερματολόγους κι έμπειρους αισθητικούς.
- Θεραπείες laser και φωτός. Εξίσου “βαρύ πυροβολικό”, με τις ακτίνες να μειώνουν την παραγωγή σμήγματος και να εξουδετερώνουν βακτήρια.
Εμείς προτείνουμε για μία “Εύκολη” λύση στο σπίτι τα παρακάτω προϊόντα:
Τι μάθαμε, λοιπόν; Πρώτον, πως τα “μαυράκια” δεν είναι κι η “καταστροφή” – σίγουρα όχι όπως τα σπυράκια! – και δεύτερον… μακριά τα χεράκια από αυτά!